Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

 

Příběh z Pohody ( Chráněná dílna, tvorba - mini mýdla, soli do koupele )

Radek

 

Žili v domku dva - třiadevadesátiletý táta a syn s mentálním a těžkým tělesným postižením. Čas ubral síly a ačkoliv byli na všechno dva, nestačilo to. Potřebovali pomoc. Obraceli se na různé organizace. Každá by ráda pomohla, ale také byla specializovaná pouze na jednu problematiku (senioři, vozíčkáři, mentálně postižení). Kombinovanou pomoc nemohli najít. Akutně hrozilo umístění otce na specializované lůžkové oddělení domova důchodců nebo LDN a syna do mimopražského ústavu. Nikdy by se už neviděli.

Sousedé poradili, aby zavolali do POHODY. Od té chvíle za nimi začali docházet asistenti. Pomáhali s nákupy, úklidem, se zařizováním úředních záležitostí, zajistili opraváře. Radkovi prospívala pravidelná koupel i zjištění, že na vozíku se dá zažít mnoho zajímavého a může se s ním i ven. Společně prováděli rehabilitační cvičení, nacvičovali různé dovednosti. Bohužel, otec nedávno zemřel. Radek má svůj domov velmi rád a těžce by nesl umístění do nějakého zařízení. S pomocí asistentů POHODY a pracovnic pečovatelské služby vše zvládá. To nejdůležitější se podařilo. Radek žije doma.

 JANA

Janě bylo 37 let, když jí zemřela maminka. Při maminčině láskyplné péči své mentální postižení skoro nevnímala. Pak se ze dne na den vše změnilo. Nevěděla, že pro invalidní důchod se chodí na poštu, neuměla si zatopit, zaplatit elektřinu a plyn, dojít k lékaři pro léky. Její zdravotní stav se prudce zhoršil, vypnuli jí plyn i elektřinu, doma byla zima, neměla na jídlo. V Praze si lidé nevšimnou. Když ji policie našla vybírat popelnici a odvezla do nemocnice, vážila 45 kg.

Janičku dostala na starost veřejná opatrovnice. Ta již POHODU znala a tak se pomoc rychle našla. Už během pobytu v nemocnici za ní chodili její noví kamarádi z POHODY, tak se seznámili. Málokterý den se stalo, aby nepřišli na návštěvu, nepřinesli něco dobrého. Z nemocnice ji už přivezli rovnou „domů“, to už všechny znala. 
A dnes? Janička maluje a vyšívá, její práce jsou na všech výstavách POHODY a o tom, jak ráda tančí, by vám mohla sama vyprávět.

 

 

Obrazek                               Obrazek

Medvídek o.s.                                                                   "Společně pro dobrou věc"